Lubuska Szkoła Gotowania

Termin
08.10
2018
Godzina
08:00
Czas trwania
8 godz.
Cena warsztatów
6000,00
/ os.
Poziom trudności
Termin rozpoczęcia 08.10.2018, 08:00
Termin zakończenia 08.10.2018, 16:00
Rozpoczęcie zapisów 24.03.2017
Ilość miejsc 20
Wolnych miejsc: 20
Zakończenie zapisów 04.12.2018, 23:00
Cena za osobę 6000,00 zł / os
Poziom trudności (wpisz 1, 2 lub 3. Opis: 1:początkujący; 2:średnio-zaawansowany; 3:zaawansowany) 2
Lokalizacja
Stacjonarnie
ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Zapisy na ten warsztat już się zakończyły


Lubuska Szkoła Gotowania

A gdyby tak zmienić zawód i zostać kucharzem? Od zawsze marzyliście, aby prowadzić własny lokal gastronomiczny i codziennie zaskakiwać swoich gości?
 
Być może od lat prowadzisz lokal gastronomiczny i brakuje Ci pomysłów na nowe potrawy? 
Zatrudniasz młody zespół kucharzy, którzy potrzebują ciekawych rozwiązań? 


Szkolenia to dobry sposób na poszerzenie wiedzy i porządna nauka gotowania



TO SZKOLENIE MOŻE BYĆ DOFINANSOWANE NAWET DO 80% KOSZTÓW!

Program szkolenia

Spotkanie nr 1 knife skills/ ryby i owoce morza
  • Podstawowe techniki krojenia
  • Brunoise- dodatki do tatara, 
  • Piórka- szalotka do kalmarów
  • Julienne- siano z pora
  • Batonnet- frytki
  • Macedoine- caponata, concasse
  • Vichy- dekoracja z cukinii, pieczarki do duxelle, fenkuł do rewetek Mirre poix- wywar wege
  • Siekanie ziół
  • Siekanie mięsa
  • Siekanie warzyw- czosnek do kalmarów
  • Dania do przygotowania
  • Klasyczny tatar wołowy z ligawy z korniszonem, cebulką czerwoną, żółtkiem przepiórczym, duxelles grzybowym i crouton z bagietki pszennej
  • Caponata z cukinii, bakłażana, papryki i orzeszków piniowych
  • Frytki z batata i ziemniaka
  • Siano z pora
  • Ryby i owoce morza
  • Krewetki w cieście piwnym z wasabi aioli i sałatką z fenkuła
  • Kalmary baby z chorizo w sosie maślano winnym z concasse
  • Filet z labraksa z puree z brokułów i caponatą i vichy z cukinii
 
 
Spotkanie nr 2 zupy, kremy i sosy
 
  • 4 wywary: warzywny, drobiowy ciemny, rybny azjatycki, wołowy
  • Krem vichyssoise 
  • Tom yum z krewetką
  • Bulion z kaczki z warzywami, rwanym udem i ziołowymi spaetzle 
  • Zupa andaluzyjska z wołowiną, selerem i chilli
  • Sosy:
  • Vinaigrette z gorczycą i miodem
  • Zielony majonez z oliwy ziołowej 
  • Ziołowy hollandaise z palonego masła
  • Sos z zielonego pieprzu na winie i śmietanie
  • Bechamel
 
 
Spotkanie nr 3 wieprzowina, drób, wołowina, dziczyzna
 
  • Pikantne skrzydełka panierowane z sosem sweet chilli
  • Udko pieczone w mire poix i ziołach 
  • Żeberka wieprzowe w sosie BBQ i pieczonym batatem
  • Polędwiczka wieprzowa Sous Vide z makaronem sobą i sosem gorgonzola
  • Stek z rostbefu z pieczonymi ziemniaczkami, sałatką z rukoli i buraka z oliwką truflową i sosem Jack Daniels
  • Biff Lindstrom z jajkiem poche 
  • Lapin a’la moutarde z pieczoną marchewką, groszkiem zielonym 
  • Gulasz z dzika na czerwonym winie z kaszą gryczaną, prażona cebulką i ziołam
 
Spotkanie nr 4 mąki/ kasze
 
  • Pannkakor z kremem mascarpone i konfiturą z owoców leśnych
  • Kłosy pszenne
  • Czarne bułki pszenne – Czarny burger rybny z sosem tatarskim i peklowanym buraczkiem
  • Tagliatelle carbonarra na własnym makaronie
  • Pęczotto buraczane z groszkiem zielonym i kozim serem
  • Placuszki gryczane w sosie curry z sałatką z ogórka i mięty
  • Risotto primavera z sezonowymi warzywami zielonymi
  • Ryż smażony po azjatycku z jajkiem i warzywami

Spotkanie nr 5 Desery i Egzamin
 
Eton Mess - beza włoska z crème chantilly, coulis malinowym i truskawkami
Trufla owocowa z granolą orzechową, kremem mascarpone, konfiturą z owoców leśnych i ziemią czekoladową
Biszkopt kakaowy z musem czekoladowym, płatkami z gorzkiej czekolady i pomarańczowym gastrique z grand marniere 
 
Szkolenie zakończy się egzaminem
  • Każdy z uczestników otrzyma produkty z których przygotuje danie egzaminacyjne.
  • Certyfikat potwierdzający umiejętności uczestnika
 
 

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji. 
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506
asagne, ravioli, gnocchi to dania które uwielbiamy jeść i uwielbiają je wszystkie łasuchy świata. Tym razem IVO Violante Chef przygotuje z nami pyszne ravioli -delikatne włoskie pierożki formowane w różne kształty. Zrobimy też niesamowitą lasagne i włoskie gnocchi,.Cieszymy się bardzo na kolejne spotkanie z Ivo!!!

Menu:

    Gnocchi z gorgonzola i orzechami włoskimi
    Lasagne bolognese
    Raviolo con spinaci e uova / ze szpinakiem


OTO IVO – kręci się to smaczne szaleństwo, jego restauracje są w Lublinie i Warszawie. O restauracjach, w których działał energiczny werończyk można już napisać książkę. Z nim nie można się nudzić, nawet jeśli nie wszystko jest poukładane.

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506
6000,00 zł / os 20