Werona!

Jedź z nami do Verony!
Gotowanie, wino i fascynująca podróż! 
 
Nasza niecodzienna propozycja z serii "Food&Travel" to niesamowite przeżycie kulinarne we Włoszech, połączone z warsztatami kulinarnymi.
 
Szukając odpowiedniego miejsca na nasz projekt trafiliśmy na przepiękne miejsce.

Corte San Mattia - Agriturismo Verona, to mała farma na wzgórzu położonym najbliżej zabytkowego centrum Verony z widokiem na rzekę Adyga. 
 
Czarujące i uprzywilejowane położenie, struktura pełna uroku 
i historii, zdrowa kuchnia sprawiają, że Corte San Mattia - Agriturismo Verona to idealny wybór dla osób, które chcą spędzić regenerujące wakacje.
 
Główną działalnością agroturystyki jest uprawa winorośli i produkcja win Veronese, takich jak Valpolicella Superiore DOP, Ripasso della Valpolicella DOP i Amarone della Valpolicella DOCG.

Istnieje również niewielka produkcja oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, owoców, warzyw i drobiu przeznaczonej do spożycia na własne potrzeby. Gospodarstwo zarządzane jest w ramach certyfikowanego rolnictwa ekologicznego. Przemili gospodarze zapraszają na zwiedzanie kończące się degustacją lokalnych win.
 
Menu trzech warsztatów kulinarnych od przystawki aż po desery, będzie oparte na regionalnych produktach.

Warsztaty prowadzić będzie dla nas Ivo Violante Włoch pochodzący z Verony.
 
PLAN POBYTU w Corte San Mattia - Agriturismo Verona:
 
1. Sobota 28.04.2018 - Wyjazd - godziny do ustalenia
Możliwa trasa Katowice- Opole- Wrocław- Zielona Góra- Verona

2. Niedziela 29.04.2018 Przyjazd Verona ok 9.30 
- rozlokowanie w pokojach - czas wolny
- powitalna obiadokolacja przygotowana przez gospodarzy Corte San Mattia - 16.00 
 
3. Poniedziałek - 30.04 - śniadanie 8.30-10.00 
- zwiedzanie Verony – 16.00 obiadokolacja w Veronie w restauracji 
La Tigella Verona - S.Zeno 
 
4. Wtorek 01.05 - śniadanie 8.30-10.00 
- czas wolny, będzie można odwiedzić Targ – świeżych produktów spożywczych lub zejść do miasta i zwiedzić Palazzo Giusti ( czas zejścia 30 min)
- warszat kulinarny I : 16.00 -22.00 
 
OPIS MENU:

ANTIPASTI
Bruschetta con salami e lardo 
Bruschette z wedlinami i słoniną wloską. Proponujemy sery iwędliny z regionu Wenecji Euganejskiej.
 
PRIMO
Risotto con radicchio e gorgonzola 
Risotto do Radichhio z Treviso z serem gorgonzola produkowanym nad Jeziorem Garda z owocami leśnymi i miodem
 
SECONDO
Baccala alla vicentina con polenta alla griglia 
Suszony dorsza po Vicentynsku , gotowany w mleku z rożnymi przyprawami, serwowany na grillowanej domowej polencie.
 
DOLCE 
Amaretti al caffe
Ciasteczka Amaretti o smaku kawy.
 
5. Środa 02.05 - śniadanie 7.30-8.30
- wyjazd nad Jezioro Garda , odwiedzimy Sirmione, 
- lunch na Plaży, przejazd promem na drugą stronę jeziora.
- zwiedzanie na piechote Riva Del Garda i Baia Delle Sirene
- obiadokolacja 20.00 - 22.00 w Agroturystyce San Mattia
 
6. Czwartek 03.05. - śniadanie 8.30-10.00
Zwiedzanie winnicy, degustacja wina
- warszaty kulinarny II : 16.00 -22.00
 
OPIS MENU:
ANTIPASTI
Sarde in Saor
Sardynki w zalewie słodko kwaśnej , przekąska z rejonu Verony.
 
PRIMO
Gnocchetti all'anatra 
Małe gnocchi z ragout z kaczki, oryginalne danie z Verony
 
SECONDO
Bolltio all'amarone e pissacan
Gotowane mięso w winie Amarone serwowane z różnymi musztardami owocowymi, z warzywem o specyficznym, ale cudownym smaku
 
DOLCE
Frittole 
Włoskie faworki
 
7. Piątek 04.05 - śniadanie 8.30-10.00 
- czas wolny .
- warszat kulinarny III : 16.00 -24.00
 
OPIS MENU:
ANTIPASTi
Pesce di laghetto fritto 
Włoskie fritto misto to rybki z jezioro Garda smażone w oleju
 
PRIMO
Risotto al luccio di lago 
Risotto ze szczupakiem i winem Bianchetto typowe dla tego rejonu
 
SECONDO
Pese di lago alla griglia con salsapariglia 
Ryby z grilla z jeziora Garda vinagretem z szałwi i pokrzywy serwowane na grillowanej polencie
 
DOLCE
Torta di Puina 
Tort z ricotty ze śliwkami, z akcentem polskim.
 
8. Sobota 05.05 - wyjazd ok 18.00 Verona wg ustalonej trasy w dniu 28.04 – Zielona Góra -Wrocław- Opole- Katowice
9. Niedziela 06.05.2018 przejazd powrotny wg ustalonej trasy.
 
ZAKWATEROWANIE
- cztery pokoje 2 osobowe z łazienką
- trzy pokoje 4 osobowe z łazienką
 
TRANSPORT:
- przejazd busem mercedes 20 osobowym plus kierowca, tv, dvd,
regulowane siedzenia, pasy, klimatyzacja.
 
UBEZPIECZENIE:
- ubezpieczenie KL, NNW, BP
 
CENA:
- 3399 zł w pokoju 2 osobowym
*** Przy zapisie i wpłacie zadatku 30% do dnia 01 marca 2018r. obowiązuje promocyjna cena w wysokości 3199 zł.

- 3199 z w pokoju 4 osobowym
*** Przy zapisie i wpłacie zadatku 30% do dnia 01 marca 2018r. obowiązuje promocyjna cena w wysokości 2999 zł.
*** cena nie obejmuje biletów wstępu przy zwiedzaniu miasta Verona i biletu na prom nad jeziorem Garda.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218

asagne, ravioli, gnocchi to dania które uwielbiamy jeść i uwielbiają je wszystkie łasuchy świata. Tym razem IVO Violante Chef przygotuje z nami pyszne ravioli -delikatne włoskie pierożki formowane w różne kształty. Zrobimy też niesamowitą lasagne i włoskie gnocchi,.Cieszymy się bardzo na kolejne spotkanie z Ivo!!!

Menu:

    Gnocchi z gorgonzola i orzechami włoskimi
    Lasagne bolognese
    Raviolo con spinaci e uova / ze szpinakiem


OTO IVO – kręci się to smaczne szaleństwo, jego restauracje są w Lublinie i Warszawie. O restauracjach, w których działał energiczny werończyk można już napisać książkę. Z nim nie można się nudzić, nawet jeśli nie wszystko jest poukładane.

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506

Szczegóły wydarzenia

Termin
28.04
2018
Godzina
08:00
Czas trwania
15 godz.
Cena warsztatów
3,199 zł
/ os.
3,199,00 zł / os 20