Zdrowy ferment

Kiszenie i fermentacja przeżywają swój renesans. My znamy kiszone ogórki, kapustę i buraki. A kisić można prawie wszystko. Konserwacja żywności poprzez fermentację przedłuża trwałość i to bez udziału sztucznych czy szkodliwych substancji chemicznych.Przedłużenie trwałości produktów spożywczych za pomocą fermentacji, nie tylko je utrwala, ale także nadaje nowy, ciekawy smak oraz cenne wartości odżywcze. Warto więc samodzielnie przygotowywać swoje kiszonki.






Ponadto kiszonki to samo zdrowie:
- to naturalne probiotyki
- poprawiają odporność
- ułatwiają trawienie
- są skutecznym wsparcie przy kuracjach antybiotykowych, po rozstroju żołądka
- ułatwiają przyswajalność wielu składników odżywczych
- odchudzają
- poprawiają nastrój
- upiększają
- smakują!
 
Warsztat prowadzi Arkadiusz Dziakowski
Warsztat rozpoczniemy degustacją różnych kiszonek warzywnych przygotowanych wg. różnych technik
 
Podczas warsztatu dowiecie się:
  • co i jak kisić, jak przechowywać kiszonki
  • o zdrowotnych właściwościach produktów fermentowanych
  • o różnych technikach fermentacji (solanka, w soku własnym, pasta, inne startery)
  • dlaczego warto fermentować zboża, orzechy i rośliny strączkowe
 
PROGRAM:
  • Kimchi polskie z ogórków melisy i tabasco
  • Kiszony por na ostro
  • kiszony seler
  • kiszone rzodkiewki w maślance
  • fermentacja na słodko gruszka
  • kiszona kasza (zakwas na chleb albo żurek)
  • każdy z uczestników przygotuje na wynos słoiki warzyw do kiszenia o pojemności 900 ml
 

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506
asagne, ravioli, gnocchi to dania które uwielbiamy jeść i uwielbiają je wszystkie łasuchy świata. Tym razem IVO Violante Chef przygotuje z nami pyszne ravioli -delikatne włoskie pierożki formowane w różne kształty. Zrobimy też niesamowitą lasagne i włoskie gnocchi,.Cieszymy się bardzo na kolejne spotkanie z Ivo!!!

Menu:

    Gnocchi z gorgonzola i orzechami włoskimi
    Lasagne bolognese
    Raviolo con spinaci e uova / ze szpinakiem


OTO IVO – kręci się to smaczne szaleństwo, jego restauracje są w Lublinie i Warszawie. O restauracjach, w których działał energiczny werończyk można już napisać książkę. Z nim nie można się nudzić, nawet jeśli nie wszystko jest poukładane.

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506

Szczegóły wydarzenia

Termin
25.09
2018
Godzina
17:00
Czas trwania
3 godz.
Cena warsztatów
195,00
/ os.
195,00 zł / os 20