PAKIET KULINARNY 2021
Termin
28.06
2021
Godzina
09:00
Czas trwania
3 godz.
Cena warsztatów
300,00
/ os.
Termin rozpoczęcia | 28.06.2021, 09:00 |
Termin zakończenia | 31.08.2021, 12:00 |
Rozpoczęcie zapisów | 07.12.2017 |
Ilość miejsc | 12 |
Wolnych miejsc: | 12 |
Zakończenie zapisów | 31.08.2021, 19:00 |
Cena za osobę | 300,00 zł / os |
Lokalizacja |
W plenerze
Przytok Tennis Club
|
WARSZTATY KULINARNE W RAMACH PÓŁKOLONII NA ŚWIEŻYM POWIETRZU!
Zapraszamy na bezpieczne i smaczne półkolonie dla dzieci w wieku 8-16 lat, które odbywają się w plenerze - w Przytok Tennis Club (około 3 kilometry od Zielonej Góry).
Już po jednym turnusie wspólnej pracy i zabawy, dzieci będą w stanie przygotować 5 smakowitych śniadań i 5 równie niezwykłych obiadów, zamieniając się w domu w prawdziwych szefów kuchni.
Pełne pasji wspólne gotowanie dostarczy dzieciom wielu niecodziennych, kulinarnych atrakcji i radości.
* Warsztaty kulinarne prowadzi Zosia Zaborowska, finalistka Master Chef Junior lub Patrycja Racinowska-Kollataj ze Studia Kulinarnego Look&Cook
* Półkolonie będą realizowane zgodnie z wytycznymi przeciwepidemicznymi GIS, MZ i MEN w zakresie zapewnienia dzieciom bezpiecznych warunków wypoczynku.
Ramowy plan dnia pakietu kulinarnego
9:00 - 9:15 START
zajęcia tematyczne
wspólne gotowanie obiadu i podwieczorku
obiad
podwieczorek
od godz. 12:00 odbiór uczestników
W tym roku organizujemy łącznie 6 turnusów półkolonii:
I turnus 28.06 - 02.07 2021
II turnus 05.07 - 09.07 2021
III turnus 12.07 - 16.07 2021
IV turnus 19.07 - 23.07 2021
V turnus 02.08 - 06.08 2021
VI turnus 09.08 - 13.08 2021
Szczegóły:
Opieka w ramach pakietu kulinarnego w godzinach 9:00 - 12:00. (możliwość opieki nad dzieckiem po godz 12:00 / 25 zł za godz)
Wiek: 8-16 lat.
Koszt: 300 zł brutto. W cenę zajęć wliczone są posiłki (obiad, podwieczorek) atrakcje, opieka trenerów kulinarnych, ubezpiecznie od NNW.
Dzień I: "Amerykański sen"
Menu kulinarne:
- Nuggetsy ze zdrowymi frytkami
- Najlepsze, mocno czekoladowe Brownie z nutą mięty i culie malinowe
Podczas naszego warsztatu „Amerykański Sen” dzieci:
poznają flagę USA, policzą namalowane na niej gwiazdki i dowiedzą się, co
one oznaczają;
dowiedzą się, skąd wziął się Kaczor Donald, Myszka Mickey i Superman;
Poznają amerykańskich superbohaterów.
poczują się jak amerykańscy scouci przy ognisku;
Odkrywamy USA, przyglądając się ikonom tego kraju. Zobaczymy Statuę Wolności i Biały Dom, dowiemy się, kto w nim mieszka. Zaglądniemy do amerykańskiej restauracji McDonald’s i przyjrzymy się, jak wyglądają jej stali bywalcy (przy tej okazji porozmawiamy o zdrowym odżywianiu).
Zapalimy w sali bezpieczne ognisko (bez ognia) i „upieczemy” nad nim pianki marshmallows.
Odwiedzimy również Hawaje – nauczymy się lokalnego powitania oraz udekorowani w girlandy z kwiatów zatańczymy taniec hula.
Na koniec zapoznamy się z Waltem Disney’em i stworzonymi przez niego
postaciami oraz przebierzemy się w stroje Superbohaterów. (Jeśli ktoś posiada taki strój)
Dzień II: "Ale Meksyk”
Menu kulinarne:
- tortilla z kurczakiem i warzywami
- churros z czekoladowym sosem
Na naszych warsztatach "Ale Meksyk!" dzieci będą mieć okazję:
poznać legendę o powstaniu kraju,
dowiedzieć się, jak wiele rzeczy robi się z agawy,
powąchać różne papryczki i przyprawy kuchni meksykańskiej,
przymierzyć sombrera
Ile jest wulkanów w Meksyku? Czy mogą wybuchnąć? Kto budował w Meksyku piramidy? Czy największa na świecie piramida jest w Egipcie? Co wskazywał kalendarz Azteków? Jakie zwierzęta żyją w Meksyku? Kim są Mariachi? Poprzez zabawę, muzykę, barwne rekwizyty i żywe opowieści przybliżymy dzieciom pejzaż i kulturę kraju.
Dzień III: "Słoneczna Grecja"
Menu kulinarne:
- grecka pita z obłędnym tzatziki
- Ciasto ravani
Na naszych warsztatach „Słoneczna Grecja” dzieci będą mieć okazję:
Poznać przepiękne greckie krajobrazy,
Przećwiczyć zmianę warty jak żołnierze w Atenach,
Zatańczyć radosną zorbę
Dowiedzieć się wiele ciekawostek o greckiej kuchni i jej przyprawach oraz zwyczajach,
Istnieje możliwość wykonania greckich pieczęci / herb grecki w masie solnej, które pozostaną dzieciom na pamiątkę (należy przygotować masę solną przed zajęciami).
Grecja to kolebka europejskiej kultury, dlatego warto dobrze ją poznać. Jak wyglądali pierwsi na świecie aktorzy? Czym różnią się zielone oliwki od czarnych? Poprzez zabawę i odpowiednie rekwizyty, dzieci znajdą odpowiedzi na wiele ciekawych pytań. Na koniec zatańczą wesołą zorbę.
Dzień IV: "Dobre bo polskie”
Menu kulinarne:
- pierogi w kilku wersjach
- mini serniczki z musem malinowym
Na warsztacie skupimy się na ważnych kwestiach:
Budowanie świadomości dzieci, jakości produktu
Omówienie jak bogata w regionalne produkty jest kuchnia polska
Jak ważne jest nie marnowanie jedzenia
Pokażemy dzieciom jak kisić warzywa ( należy przynieść 2 własne 0,5 litrowe słoiki)
Dzień V: "Ciao, Italia!”
Menu kulinarne:
- Samodzielnie przygotowana pizza
- Deser słoiczkowy Tiramisu
Na naszych Warsztatach "Ciao Italia" dzieci będą mieć okazję:
Poznać flagę, krajobrazy i zabytki Włoch.
Nauczyć się witać, dziękować i żegnać po włosku oraz poznać kilka włoskich gestów.
Przymierzyć czapki pizzaiolo i wziąć udział w konkursie na najlepszą pizzę.
Zobaczyć różne rodzaje makaronu, w różnych kształtach i kolorach.
Dowiedzieć się, kim był Pinokio, wykonać samodzielnie WENECKĄ MASKĘ.
Odkryć niezwykłość Weneckiego Karnawału.
Niezwykle kolorowe i interaktywne zajęcia wprowadzą każdego Małego Odkrywcę w klimat prawdziwych Włoch. Dostosowane do wieku dzieci aktywności sprawią, że przeżyjemy wspólnie prawdziwą włoską przygodę. Wątki kulturowe, przyrodnicze i kulinarne oraz elementy edukacyjnej zabawy splatają się w pełną zmysłowych wrażeń i łatwo przystępnej wiedzy całość.
Zadzwoń, by zapytać o szczegóły: +48 501 245 218