PAKIET KULINARNY 2021

Termin
28.06
2021
Godzina
09:00
Czas trwania
3 godz.
Cena warsztatów
300,00
/ os.
Termin rozpoczęcia 28.06.2021, 09:00
Termin zakończenia 31.08.2021, 12:00
Rozpoczęcie zapisów 07.12.2017
Ilość miejsc 12
Wolnych miejsc: 12
Zakończenie zapisów 31.08.2021, 19:00
Cena za osobę 300,00 zł / os
Lokalizacja
W plenerze
Przytok Tennis Club
Zapisy na ten warsztat już się zakończyły


WARSZTATY KULINARNE W RAMACH PÓŁKOLONII NA ŚWIEŻYM POWIETRZU!


Zapraszamy na bezpieczne i smaczne półkolonie dla dzieci w wieku 8-16 lat, które odbywają się w plenerze - w Przytok Tennis Club (około 3 kilometry od Zielonej Góry).


Już po jednym turnusie wspólnej pracy i zabawy, dzieci będą w stanie przygotować 5 smakowitych śniadań i 5 równie niezwykłych obiadów, zamieniając się w domu w prawdziwych szefów kuchni.

Pełne pasji wspólne gotowanie dostarczy dzieciom wielu niecodziennych, kulinarnych atrakcji i radości.


* Warsztaty kulinarne prowadzi Zosia Zaborowska, finalistka Master Chef Junior lub Patrycja Racinowska-Kollataj ze Studia Kulinarnego Look&Cook
* Półkolonie będą realizowane zgodnie z wytycznymi przeciwepidemicznymi GIS, MZ i MEN w zakresie zapewnienia dzieciom bezpiecznych warunków wypoczynku.


Ramowy plan dnia pakietu kulinarnego

 9:00 - 9:15 START
 zajęcia tematyczne
 wspólne gotowanie obiadu i podwieczorku
 obiad
 podwieczorek
 od godz. 12:00 odbiór uczestników



W tym roku organizujemy łącznie 6 turnusów półkolonii:

I turnus 28.06 - 02.07 2021

II turnus 05.07 - 09.07 2021

III turnus 12.07 - 16.07 2021

IV turnus 19.07 - 23.07 2021

V turnus 02.08 - 06.08 2021

VI turnus 09.08 - 13.08 2021




Szczegóły:


 Opieka w ramach pakietu kulinarnego w godzinach 9:00 - 12:00. (możliwość opieki nad 
dzieckiem po godz 12:00 / 25 zł za godz)
 Wiek: 8-16 lat.
 Koszt: 300 zł brutto. W cenę zajęć wliczone są posiłki (obiad, podwieczorek) atrakcje, opieka trenerów kulinarnych, ubezpiecznie od NNW.




Dzień I: "Amerykański sen"

Menu kulinarne:
- Nuggetsy ze zdrowymi frytkami
- Najlepsze, mocno czekoladowe Brownie z nutą mięty i culie malinowe

Podczas naszego warsztatu „Amerykański Sen” dzieci:
 poznają flagę USA, policzą namalowane na niej gwiazdki i dowiedzą się, co
one oznaczają;
 dowiedzą się, skąd wziął się Kaczor Donald, Myszka Mickey i Superman;
 Poznają amerykańskich superbohaterów.
 poczują się jak amerykańscy scouci przy ognisku;

Odkrywamy USA, przyglądając się ikonom tego kraju. Zobaczymy Statuę Wolności i Biały Dom, dowiemy się, kto w nim mieszka. Zaglądniemy do amerykańskiej restauracji McDonald’s i przyjrzymy się, jak wyglądają jej stali bywalcy (przy tej okazji porozmawiamy o zdrowym odżywianiu).

Zapalimy w 
sali bezpieczne ognisko (bez ognia) i „upieczemy” nad nim pianki marshmallows.
Odwiedzimy 
również Hawaje – nauczymy się lokalnego powitania oraz udekorowani w girlandy z kwiatów zatańczymy taniec hula.

Na koniec zapoznamy się z Waltem Disney’em i stworzonymi przez niego

postaciami oraz przebierzemy się w stroje Superbohaterów. (Jeśli ktoś posiada taki strój)


Dzień II: "Ale Meksyk”

Menu kulinarne:

- tortilla z kurczakiem i warzywami
- churros z czekoladowym sosem

Na naszych warsztatach "Ale Meksyk!" dzieci będą mieć okazję:
 poznać legendę o powstaniu kraju,
 dowiedzieć się, jak wiele rzeczy robi się z agawy,
 powąchać różne papryczki i przyprawy kuchni meksykańskiej,
 przymierzyć sombrera

Ile jest wulkanów w Meksyku? Czy mogą wybuchnąć? Kto budował w Meksyku piramidy? Czy największa na świecie piramida jest w Egipcie? Co wskazywał kalendarz Azteków? Jakie zwierzęta żyją w Meksyku? Kim są Mariachi? Poprzez zabawę, muzykę, barwne rekwizyty i żywe opowieści przybliżymy dzieciom pejzaż i kulturę kraju.

Dzień III: "Słoneczna Grecja"

Menu kulinarne:
- grecka pita z obłędnym tzatziki
- Ciasto ravani

Na naszych warsztatach „Słoneczna Grecja” dzieci będą mieć okazję:
 Poznać przepiękne greckie krajobrazy,
 Przećwiczyć zmianę warty jak żołnierze w Atenach,
 Zatańczyć radosną zorbę
 Dowiedzieć się wiele ciekawostek o greckiej kuchni i jej przyprawach oraz zwyczajach,
 Istnieje możliwość wykonania greckich pieczęci / herb grecki w masie solnej, które pozostaną dzieciom na pamiątkę (należy przygotować masę solną przed zajęciami).

Grecja to kolebka europejskiej kultury, dlatego warto dobrze ją poznać. Jak wyglądali 
pierwsi na świecie aktorzy? Czym różnią się zielone oliwki od czarnych? Poprzez zabawę i odpowiednie rekwizyty, dzieci znajdą odpowiedzi na wiele ciekawych pytań. Na koniec zatańczą wesołą zorbę.

Dzień IV: "Dobre bo polskie”

Menu kulinarne:
- pierogi w kilku wersjach
- mini serniczki z musem malinowym

Na warsztacie skupimy się na ważnych kwestiach:

 Budowanie świadomości dzieci, jakości produktu
 Omówienie jak bogata w regionalne produkty jest kuchnia polska
 Jak ważne jest nie marnowanie jedzenia
 Pokażemy dzieciom jak kisić warzywa ( należy przynieść 2 własne 0,5 litrowe słoiki)

Dzień V: "Ciao, Italia!”

Menu kulinarne:
- Samodzielnie przygotowana pizza
- Deser słoiczkowy Tiramisu

Na naszych Warsztatach "Ciao Italia" dzieci będą mieć okazję:
 Poznać flagę, krajobrazy i zabytki Włoch.
 Nauczyć się witać, dziękować i żegnać po włosku oraz poznać kilka włoskich gestów.
 Przymierzyć czapki pizzaiolo i wziąć udział w konkursie na najlepszą pizzę.
 Zobaczyć różne rodzaje makaronu, w różnych kształtach i kolorach. 
 Dowiedzieć się, kim był Pinokio, wykonać samodzielnie WENECKĄ MASKĘ. 
 Odkryć niezwykłość Weneckiego Karnawału. 

Niezwykle kolorowe i interaktywne zajęcia wprowadzą każdego Małego Odkrywcę w klimat prawdziwych Włoch. Dostosowane do wieku dzieci aktywności sprawią, że przeżyjemy wspólnie prawdziwą włoską przygodę. Wątki kulturowe, przyrodnicze i kulinarne oraz elementy edukacyjnej zabawy splatają się w pełną zmysłowych wrażeń i łatwo przystępnej wiedzy całość.


Zadzwoń, by zapytać o szczegóły: +48 501 245 218
300,00 zł / os 12