Domowa piekarnia

Termin
24.05
2022
Godzina
16:00
Czas trwania
5 godz.
Cena warsztatów
250,00
/ os.
Termin rozpoczęcia 24.05.2022, 16:00
Termin zakończenia 24.05.2022, 21:00
Rozpoczęcie zapisów 07.12.2017
Ilość miejsc 11
Wolnych miejsc: 11
Zakończenie zapisów 24.05.2022, 15:00
Cena za osobę 250,00 zł / os
Lokalizacja
Stacjonarnie
ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Zapisy na ten warsztat już się zakończyły


Zdrowy, chrupiący chleb w Twoim domu to na prawdę możliwe. Wystarczy trochę chęci i determinacji, a przestaniesz kupować chleb nafaszerowany sztucznymi dodatkami i konserwantami.
Gdybyś chciał się nauczyć upiec swój własny chleb we własnym domu to zapraszamy!

Nasza kuchnia zamieni się w małą piekarnie Tartine.

Tajemnicą Tartine jest autorską metodą przygotowania chleba, opracowana przez Chada Robertsona,

Na warsztatach całą swoją wiedzę przekaże Piotr Dutko @SePieke 

Ostrzegamy...to UZALEŻNIA?


PROGRAM SZKOLENIA


– wyprowadzenie zakwasu pszennego od podstaw – omówienie

– wyprowadzenie kwasu pszennego ze sfermentowanego soku owocowego - omówienie
– co to jest zakwas,
– omówienie walorów zdrowotnych chleba na zakwasie,
– proces powstawania chleba bochenkowego pszennego, omówienie poszczególnych jego etapów i ich znaczenia,
– procenty piekarnicze,
– przedstawienie i omówienie aplikacji, która pomaga w stworzeniu w bardzo prosty sposób dowolnego przepisu,
– przedstawienie wzoru, który ułatwia dopasowanie temperatury wody,
– jak rozpoznać dojrzały zakwas/zaczyn
–  składniki mąki z punktu widzenia technologii piekarstwa - opis w pigułce
– skrobia – właściwości i wpływa na jakość pieczywa
– właściwości glutenu i jego jakość
– każdy z uczestników, natnie i wypiecze chleby wcześniej przygotowane
– wspólnie przejdziemy przez każdy etap produkcji chleba bochenkowego na zakwasie, fermentoliza, dodanie soli,
wyrobienie, składania, wstępne formowanie, końcowe formowanie,
– chleby przez siebie zrobione w czasie warsztatu zabiorą Państwo do domu w foremkach do własnego wypieku.




Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218


Lasagne, ravioli, gnocchi to dania które uwielbiamy jeść i uwielbiają je wszystkie łasuchy świata. Tym razem IVO Violante Chef przygotuje z nami pyszne ravioli -delikatne włoskie pierożki formowane w różne kształty. Zrobimy też niesamowitą lasagne i włoskie gnocchi,.Cieszymy się bardzo na kolejne spotkanie z Ivo!!!

Menu:

    Gnocchi z gorgonzola i orzechami włoskimi
    Lasagne bolognese
    Raviolo con spinaci e uova / ze szpinakiem


OTO IVO – kręci się to smaczne szaleństwo, jego restauracje są w Lublinie i Warszawie. O restauracjach, w których działał energiczny werończyk można już napisać książkę. Z nim nie można się nudzić, nawet jeśli nie wszystko jest poukładane.

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506
250,00 zł / os 11