Leczenie dietą

Termin
28.05
2019
Godzina
17:00
Czas trwania
3 godz.
Cena warsztatów
195,00
/ os.
Termin rozpoczęcia 28.05.2019, 17:00
Termin zakończenia 28.05.2019, 20:00
Rozpoczęcie zapisów 07.12.2017
Ilość miejsc 7
Wolnych miejsc: 3
Zakończenie zapisów 28.05.2019, 19:00
Cena za osobę 195,00 zł / os
Lokalizacja
Look&Cook
Lotników 6, 65-138 Zielona Góra, Polska
Look&Cook




Warsztaty żywieniowe insulinooporność/cukrzyca
Dieta o niskim indeksie glikemicznym, dieta na zdrowe jelita- zespół jelita drażliwego oraz dieta przeciwzapalna w chorobach stawów i zapaleniu tarczycy Hashimotto

Zespół jelita nadwrażliwego (ZJN) to coraz bardziej rozpowszechniona na wszystkich szerokościach geograficznych choroba czynnościowa przewodu pokarmowego. Szacuje się, że dotyczy około 10% populacji w Europie, najczęściej w 2. i 3. dekadzie życia. Zespół jelita nadwrażliwego, inaczej potocznie nazywane jelito drażliwe lub zespół jelita nadpobudliwego to zaburzenie czynnościowe jelit, które charakteryzuje się bólem lub dyskomfortem w jamie brzusznej, zwłaszcza podczas defekacji oraz zmianą rytmu wypróżnień (biegunki, zaparcia).

Znaczącą rolę w rozwoju zespołu jelita nadwrażliwego odgrywa niewłaściwy sposób odżywiania. Nie ma uniwersalnej diety idealnej dla każdej osoby borykającej się z problemem zespołu jelita nadwrażliwego. Dieta FODMAP jest w tej chwili jedynym udokumentowanym w badaniach, zalecanym postępowaniem dietetycznym, przynoszącym korzyści znacznej grupie pacjentów. Podczas warsztatów zostaną przygotowane posiłki zgodne z zaleceniami diety FODMAP, zwrócona zostanie uwaga na najważniejsze zalecenia, produkty wskazane i przeciwwskazane, możliwości stosowania ziół, jak spożywać dane produkty aby nie nasilały objawów, jak przemycić warzywa do diety bez podrażniania jelit, jak zmniejszyć wzdęcia i uczucie pełności oraz jaką aktywność dobrać do występujących objawów.


Insulinooporność, która jest zwykle konsekwencją otyłości jest również pierwszym etapem rozwoju cukrzycy. Insulinooporność nie jest łatwa do rozpoznania i nie ma specjalnych rekomendowanych wytycznych postępowania dietetycznego gwarantujących sukces leczenia. Ale walka z nią jest bardzo ważna i możliwa do wygrania. Leczenie insulinooporności nie jest łatwe. Zmiana stylu życia- zdrowa dieta i aktywność fizyczna wydaje się być najlepszym sposobem na pokonanie tego schorzenia. Badania pokazują, że redukcja masy ciała już o 7 % chroni przed rozwojem cukrzycy znacznie lepiej niż farmakoterapia. Dieta w insulinooporności?

Czy to oznacza że nie wolno jeść już chleba, ryżu, makaronu, ziemniaków, mleka, glutenu i jeszcze owoców? A jedyną rzeczą jaką można to skrupulatne liczenie kalorii, oddychanie, spanie, picie wody i mordercze treningi. Tak oczywiście nie jest. Dieta w insulinooporności to po prostu zdrowe żywienie, indywidualne podejście do własnych potrzeb oraz wskazówek, które wysyła nam nasz organizm. Dieta w insulinooporności wraz z aktywnością fizyczną, wysypianiem się i zmniejszeniem stresu stanowi najlepsze lekarstwo lub w zaawansowanej chorobie, wsparcie farmakoterapii. Insulinooporność wymaga zmiany nawyków żywieniowych, a nie chwilowej diety. W tym przypadku również ważna jest systematyczność i konsekwencja, zamiast ciągłych wpadek w postaci np. słodyczy czy braku regularności posiłków. To ciężka praca nie dieta cud mająca na celu danie szybkich, ale nietrwałych efektów. To zmiana żywienia już na zawsze.


Podczas warsztatów:

- zostaną przygotowane posiłki zgodne z dietą o niskim indeksie glikemicznym,
- rozprawimy się z mitami dotyczącymi np. liczby spożywanych posiłków, śniadań białkowo- tłuszczowych i gorzkiej czekolady.
- zwrócona zostanie uwaga jak komponować posiłki
- jak łączyć poszczególne produkty, dobrać odpowiednią aktywność fizyczną i ewentualną suplementację
- w jaki sposób zmniejszyć ochotę na słodycze?

Uczestnicy otrzymają gotowe jadłospisy, najważniejsze zalecenia podczas bilansowania diety roślinnej oraz w poszczególnych jednostkach chorobowych w postaci skryptu. Będzie również możliwa analiza składu ciała oraz zakup książek prowadzącej warsztaty.


Na ogół kiedy myślimy o chorobach zapalnych wyobrażamy sobie osobę starszą albo aktywnego sportowca. Tymczasem coraz częściej zgłaszają się do mnie osoby młode ze zmianami zwyrodnieniowymi rozwiniętymi na skutek między innymi niewłaściwej diety oraz jako schorzenie towarzyszące nadmiernej masie ciała jak również stanami zapalnymi tarczycy. W tym przypadku należy zastosować dietę przeciwzapalną bogatą w błonnik, kwasy omega 3 oraz liczne antyoksydanty zawarte głównie w warzywach i owocach. Stan zapalny organizmu ma za zadanie pozbycie się infekcji, więc jest naturalnym zjawiskiem. Niestety towarzyszy mu zwykle obciążenie prawidłowego działania naszego organizmu (np. ograniczenie wchłaniania witamin i składników mineralnych w układzie pokarmowym). Jeżeli dokucza nam przewlekłe zapalenie, które objawia się chociażby stałym zmęczeniem warto ograniczyć na talerzu produkty prozapalne i wzbogacić dietę o te przeciwzapalne. Podczas warsztatów zostaną przygotowane przykładowe posiłki bazujące na produktach przeciwzapalnych, omówione zostaną zasady diety, obalone mity dotyczące rezygnacji z poszczególnych produktów, naturalne składniki oraz suplementacja wskazana przy stanach zapalnych.




Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506

Lasagne, ravioli, gnocchi to dania które uwielbiamy jeść i uwielbiają je wszystkie łasuchy świata. Tym razem IVO Violante Chef przygotuje z nami pyszne ravioli -delikatne włoskie pierożki formowane w różne kształty. Zrobimy też niesamowitą lasagne i włoskie gnocchi,.Cieszymy się bardzo na kolejne spotkanie z Ivo!!!

Menu:

    Gnocchi z gorgonzola i orzechami włoskimi
    Lasagne bolognese
    Raviolo con spinaci e uova / ze szpinakiem


OTO IVO – kręci się to smaczne szaleństwo, jego restauracje są w Lublinie i Warszawie. O restauracjach, w których działał energiczny werończyk można już napisać książkę. Z nim nie można się nudzić, nawet jeśli nie wszystko jest poukładane.

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506
195,00 zł / os 3