Ravioli nie jedno ma imię

Termin
17.11
2020
Godzina
17:00
Czas trwania
3 godz.
Cena warsztatów
200,00
/ os.
Poziom trudności
Termin rozpoczęcia 17.11.2020, 17:00
Termin zakończenia 17.11.2020, 20:00
Rozpoczęcie zapisów 24.03.2017
Ilość miejsc 12
Wolnych miejsc: 12
Zakończenie zapisów 17.11.2020, 23:00
Cena za osobę 200,00 zł / os
Poziom trudności (wpisz 1, 2 lub 3. Opis: 1:początkujący; 2:średnio-zaawansowany; 3:zaawansowany) 1
Lokalizacja
Stacjonarnie
ul. Lotników 6, 65-138 Zielona Góra
Zapisy na ten warsztat już się zakończyły


Tematem przewodnim warsztatów będą włoskie makarony nadziewane.

Wiele krajów na całym świecie ma swoją wersję pierożków, jednak największą sławę zyskały włoskie ravioli. Na warsztatach poznamy jakie inne pierożki można spotkać we Włoszech. Oprócz klasycznych ravioli poznamy sposoby przygotowania agnolotti oraz fagottini.


Poznamy technikę ręcznego wyrabiania makaronu, począwszy od 
tworzenia ciasta, aż do gotowania, a na koniec podamy i wspólnie zjemy nasz makaron. Ciasto i farsze, które nam zostaną, użyjemy do ulepienia porcji makaronów,które weźmiecie do domów!

Na warsztatach będziemy używać oryginalnego włoskiego sprzętu

najwyższej jakości. Wykorzystamy włoskie mąki, świeże, ekologiczne produkty oraz naturalne barwniki superfoods, takie jak nać pietruszki, papryka, kurkuma i burak (barwniki mają niewielki wpływ na klasyczny smak makaronu).


Warsztatowe menu:

  • Agnolotti z kalafiorem podane z karmelizowanym burakiem w winie
  • Ravioli z ricottą w maśle z szałwią
  • Fagottini z figą i brukselką okraszone prosciutto di parma


Co zrobimy?

Na początku każdy z uczestników będzie mógł zrobić klasyczne ciasto z semoliny i mąki tipo 00.

Potem wspólnie przygotujemy 5 rodzajów farszy:

  • Pieczony kalafior z oscypkiem
  • Indyk z imbirem
  • Ricotta z cytryną
  • Brukselka z figą
  • Czerwona soczewica z suszonymi pomidorami


Następnie nauczymy się wykrawać, nadziewać i lepić agnolotti, ravioli i fagottini z wcześniej przygotowanego ciasta, a do dyspozycji będzie również 4 różne kolory ciasta.

Później tylko kilka minut gotowania i możemy siadać do stołu!

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji. 
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218

asagne, ravioli, gnocchi to dania które uwielbiamy jeść i uwielbiają je wszystkie łasuchy świata. Tym razem IVO Violante Chef przygotuje z nami pyszne ravioli -delikatne włoskie pierożki formowane w różne kształty. Zrobimy też niesamowitą lasagne i włoskie gnocchi,.Cieszymy się bardzo na kolejne spotkanie z Ivo!!!

Menu:

    Gnocchi z gorgonzola i orzechami włoskimi
    Lasagne bolognese
    Raviolo con spinaci e uova / ze szpinakiem


OTO IVO – kręci się to smaczne szaleństwo, jego restauracje są w Lublinie i Warszawie. O restauracjach, w których działał energiczny werończyk można już napisać książkę. Z nim nie można się nudzić, nawet jeśli nie wszystko jest poukładane.

Potrawy przygotowane przez kursantów w trakcie kursu są przeznaczone do konsumpcji.
* W skład ceny wchodzą produkty, napoje, przepisy, opieka kucharza i niezapomniana atmosfera!
** Do dyspozycji kursantów sa sprzęty kuchenne i fartuchy
*** W przypadku nie zebrania minimalnej liczby uczestników warsztatów, mogą one zostać odwołane lub przeniesione na inny termin.

Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc. W zgłoszeniu prosimy wpisać imię i nazwisko, liczbę osób, numer telefonu.

Info:
501 245 218
506 048 506
200,00 zł / os 12